Det är inte frågan Om utan När det händer!

Jag vågade helt enkelt inte skriva ut den rätta rubriken och om du är känslig bör du sluta läsa nu. Dock handlar det inte bokstavligt utan bildligt om det som komma skall.

I slutet av 1990-talet läste jag psykologi på Luleå Tekniska Universitet. Lärare var en mycket speciell man vid namn Arne Forsman. Honom glömmer jag aldrig. Det var en både rolig och mycket kompetens lärare som brann för att lära oss allt han kunde, och det var mycket. Vid en av de första lektionerna uttalade han dock något som fick hela klassen att dra efter andan:

“Det är inte frågan Om du skiter ner dig utan När du skiter ner dig!”

Efter den repliken blev det knäpptyst bland studenterna och vi tittade på varandra. Var han riktigt klok denne Arne? Det visade sig förstås att han i själva verket inte alls menade att vi skulle skita ner oss allihop. Blöjstadiet hade vi för länge sedan lämnat. Och när han förklarade så kom det hela i en helt annan dager.

Uttrycket är förstås till för att till en början chockera en aning. Säkert för att åhörare verkligen ska höra upp och tänka efter. Dock, Arne menade att vi inte skulle tro att allting alltid skulle gå som på räls och att vi skulle räkna med ett och annat misslyckande under livets gång.

Det här känner de flesta av oss igen. Vi kör på med livet och tänker inte i stort sett inte på att saker och ting kan gå åt h-vete. Eller att det blir stora gupp på vår väg. Nu är det inte meningen att vi ska gå omkring och hela tiden vänta oss det värsta i varje situation. Bara att vi ska vara medvetna och när det väl händer så kommer vi att lära oss något av det. Så tänkte Arne och så tänker jag också.

Vad har du för tankar och uppfattning kring detta? Skriv gärna i en kommentar eller skicka mejl till mig om dina tankar. Jag är nyfiken och vill veta hur andra tänker 🙂

Följ och gilla:

2 reaktioner till “Det är inte frågan Om utan När det händer!

  1. Jag tänker att livet är en kamp. Hela tiden med små och större problem som vi alla har framför oss som en lång rad. Det är det som är livet. Vårt eget ansvar är att mellan dessa problem/svårigheter lägga ut guldkorn på vår väg. Det kan vara ett biobesök, en resa eller möte med någon. Dessa guldkorn laddar oss för att klara de svårigheter vi har framför oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *