The Tomte Story → eller Jultomten har alltid sista ordet

Det Àr inte varje dag man blir personligen kontaktad av sjÀlvaste Jultomten, men det var precis vad som hÀnde mig idag. Tidigt imorse ringde plötsligt min mobil. Displayen visade inget nummer men vÀl en text med stora röda bokstÀver:

JULTOMTEN

Nu blev jag riktigt nervös. Med klappande hjÀrta och skakande hÀnder swajpade jag sÄ hÀftigt pÄ svarsknappen att mobilen nÀstan gled ur mina hÀnder.

– HahahallĂ„Ă„Ă„ det Ă€r Kikki, stammade jag med darrande röst.
– Goddag det hĂ€r Ă€r Jultomten, hörde jag en myndig stĂ€mma sĂ€ga i andra Ă€ndan…

Sedan utspann sig ett mycket mÀrkligt samtal dÀr Jultomten började med att förklara hur mycket jobb det var för honom, Tomtemor och alla smÄ Tomtenissar nu nÀr Juletiden nalkades. Förutom julklappsbestyren skulle ocksÄ Jultomtens flygande renar skötas om och trÀnas inför julklappsutdelningarna. Jultomten pratade pÄ och förklarade vÀldigt noggrant allt om Julförberedelserna.

Jag lyssnade förundrat och replikerade med ett “Uum” eller “Jooo” dĂ„ det inte passade bĂ€ttre med ett “JassĂ„”. Dessutom nöp jag mig i armen dĂ„ och dĂ„ för att kolla upp att jag faktiskt var vaken. Och det var jag…

SÄ mÀrkte jag att Jultomten hade nÄgot alldeles sÀrskilt pÄ hjÀrtat. Det hördes pÄ tonfallet att hade han berÀttat fÀrdigt och nu hade han ett Àrende. Ett viktigt Àrende.

SĂ„ sĂ€ger dĂ„ Jultomten att han ska vara med pĂ„ Åskogens Julmarknad 25 november klockan 11-15. Han hört talas om min bok Bessie – Ett sjöodjur har landat och tyckte den verkade spĂ€nnande. Just det faktum att Bessie kunde flyga i överljudsfart tyckte han var sĂ€rskilt spĂ€nnande (han kanske tĂ€nkte försöka trimma renarna, vad vet jag).

Ja sĂ„klart den Ă€r spĂ€nnande tĂ€nkte jag, i alla fall för barn 3-6 Ă„r, men Jultomten var ju minst 103 Ă„r. Hur kunde han tycka… LĂ€ngre Ă€n sĂ„ hann jag inte i mina funderingar…

DĂ„ insisterade Jultomten pĂ„ att jag skulle infinna mig pĂ„ Åskogens Julmarknad och ta med mig en trave Bessie-böcker. Det hjĂ€lpte inte att jag informerade honom om att jag planerat in bokrelease 30 november – 2 december pĂ„ Eyvind – Norrbottens författar- & berĂ€ttardagar och tillade att jag dĂ€rför inte kunde. Jag hade inget val. Jultomten ville ha sin egen TomteRelease och Jultomten har alltid sista ordet!

SĂ„ vi ses pĂ„ Åskogens Julmarknad den 25 november eller pĂ„ Eyvind2018 🙂

 

Följ och gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *