Uti storm och natt!

Vissa ord kan betyda extra mycket för en. För mig Àr det en textrad frÄn en skÄl som bara plockades fram i juletid i mitt barndomshem. Den skÄlen stÄr numera alltid pÄ hedersplats i min bokhylla, pÄ en speciell hylla med barndomsminnen.

Den Ă€r nött och skĂ„lens dekorationer suddiga, men vad gör det. Jag vet hur den sĂ„g ut frĂ„n början. Men det Ă€r sleven i skĂ„len som innehĂ„ller textraden jag syftar pĂ„, “Sök i allt blott sjĂ€lva kĂ€rnan”. För en del Ă„r sedan sökte jag pĂ„ just den textraden och fann dĂ„ att den kom frĂ„n en dikt av K.V Böttiger och nĂ€r jag lĂ€ste hela texten fick jag en aha-upplevelse. Den sade mig sĂ„ vĂ€ldigt mycket. TĂ€nk att en dikt kan sĂ€ga sĂ„ mycket med nĂ„gra fĂ„ ord som somliga behöver en hel bok för att beskriva. HĂ€r Ă€r dikten i sin helhet.

LÄt dig ej af ytan fÄnga,

Tro ej tingens sken !

VÀdersolar Àro mÄnga,

Solen Àr blott en.

GĂ„ till bottnen utaf tingen,

Pröfva vÀnners halt !

MÄnga vÀnner, det Àr ingen,

En kan vara allt.

 

Men den enda, men den bÀsta

VĂ„rda som en skatt !

Vid den stjernan ögat fÀsta

Uti storm och natt !

Sök i allt blott sjelfva kÀrnan ;

Skal Àr allt, som brÀcks.

Finner du den rÀtta stjernan,

Följ den, tills hon slÀcks.

…………………………………….K.V Böttiger

Inte utan att dikten triggar min poetiska Ädra. Den vÀcker nÄgot i mig i all sin enkelhet.

I min vÀrld och mitt huvud sÀger den vÀldigt mycket om mellanmÀnskliga relationer. Den har ett djup och den Àr ÀndÄ enkel och lÀttillgÀnglig. Jag vet inte exakt nÀr poeten Böttiger levde, annat Àn att det var under 1800-talet. Jag har sökt med ljus och lykta efter ledtrÄdar via Google men jag fÄr nog söka andra kÀllor.

Vad tycker du att diktens strofer sÀger dig?
Om du kĂ€nner till var jag kan hĂ€mta mer information. Tipsa mig gĂ€rna 🙂

Skriv i en kommentar, eller varför inte skicka ett PM till mig pÄ Facebook det vore intressant att höra hur just du tÀnker.

Följ och gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *