Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Vad innebär det med påsk?

I dag ska jag köpa påskgodis åt min dotter.

Långfredagen – en traditionellt sorgsen dag

Påsken handlar ju om Jesus död, och döden är ju ingenting vi firar. Därför har långfredagen varit en formell och sorgsen dag i svensk tradition. För den som är född under första halvan av 1900-talet var långfredagen ofta en dag i absolut stillhet, utan vänner, utan konsumtion och utan arbete.

På senare tid har många utnyttjat ledigheten för att träffa människor och göra bra saker av den lediga tiden. Men i år blir det kanske mer av stillhet igen. Många är ofrivilligt ensamma eller isolerade.

På påskdagen firar vi kärleken och livets seger över döden

Men själva firandet då? Det som börjar så hemskt – med sveket mot Jesus, förhöret, pryglandet, den långa korsvandringen och döden – slutar med kärlekens triumf: Döden kan inte hålla kvar Jesus, han uppstår och banar vägen för oss alla att uppstå. När Jesus uppstår vinner det goda över det onda. Genom Jesus uppståndelse visar Gud att det onda vi gör och som sker hela tiden är besegrat.

Lämna ett svar

Till startsidan