Inlägg

En stor familj behöver tänka på ekonomin

Vår familj är vi noga med ekonomin då jag har två barn från olika personer. Den första personen fick jag min äldsta dotter med. Han var inte lika noga med ekonomin. Inte mig emot då det inte var jag som betalade fakturorna. När jag väl klev in och skulle börja betala fakturorna började jag att tänka om.

Jag blev självständig när vi skiljde oss och var den som då behövde tänka på alla detaljer som barn, mat och ekonomi. Då började jag tänka om och tänka noga för att spara varenda krona vi fick in i vår lilla familj. Vi tänkte att vi måste helt enkelt Beräkna elförbrukning för att hålla koll på vår ekonomi hela tiden.

Vi vill kunna lägga pengarna på god mat och resor med barnen. Varför inte hyra en stuga och köpa med sig god mat i stället för att laga maten själv för att kunna komma undan billigt. Allt handlar egentligen om hur man prioriterar sin tid och ekonomi. Vi vill hellre lägga pengarna på god mat i stället för dyr energi. För elen blir inte bättre kvalité bara för att du väljer en dyrare el eller hur. Man får inte vara dum man måste vara smart för sin egen skulle och för barnens skull.

Något jag anser att varje familj bör göra är att gå igenom ekonomin i stora drag med barnen. Ni behöver inte använda ord som debet och kredit utan plus och minus. Ni kan tex tänka högt när ni räknar ekonomin och tala om för barnen i siffror vad sker och ting kostar. Barn behöver bli medvetna om ekonomin ganska så fort så att de förstår vad de ger sig in på när de kanske vill göra saker som kostar eller köpa saker som kostar. Berätta då också för era barn att ni har sparat in genom att välja billigare energi och el. Detta kommer då era barn i sin tur tala vidare om och då får ni fler som förstår sig på ekonomin.