Svenska författare och böcker

Viktiga köksredskap & Ramsjögården en bok av Birgit Th. Sparre

Boken Ramsjögården av Erigit Th. Sparre är en svensk roman som utspelar sig på den fiktiva gården Ramsjö i Skåne under tidigt 1900-tal.

Viktiga köksredskap & Ramsjögården en bok av Birgit Th. Sparre
Viktiga köksredskap & Ramsjögården en bok av Birgit Th. Sparre

Författaren Erigit Th. Sparre skapar en levande och mångfacetterad berättelse om livet på gården dess invånare och deras öden.

Ramsjögården är en stor godsägargård som ägs av den stränge och reserverade änkemannen Magnus Berglund. Han är en man med starka traditionella värderingar och en envis vilja att behålla kontrollen över gården och dess arv. Berglund är en framgångsrik bonde och en respekterad medlem av det lokala samhället, men han bär också på djupa hemligheter och sorg som han håller för sig själv.

Berättelsen börjar när en ung kvinna vid namn Elinor anländer till Ramsjögården för att tjänstgöra som guvernant åt Berglunds två barn. Elinor är en frispråkig och driftig kvinna som snabbt får respekt och uppskattning från både Berglund och arbetarna på gården. Hon blir snart vän med gårdsfolket och lär sig att navigera i det komplicerade nätverket av förhållanden och hemligheter som präglar livet på Ramsjögården.

Genom Elinors ögon får vi som läsare en inblick i de olika roller och hierarkier som existerar på gården. Vi möter karaktärer som den lojale gårdsfogden, den vackra men olyckliga änkefrun och den ambitiöse sonen som drömmer om att modernisera gården. Genom deras berättelser och interaktioner målas en komplex bild av livet på en svenskt gods under denna tid.

Ramsjögården av Erigit Th. Sparre är en välskriven och medryckande roman som skildrar både det vardagliga livet och de större dramerna som utspelar sig på den svenska landsbygden. Författaren lyckas fånga läsaren med sitt skickliga språk och sina välskrivna karaktärer, och skapar en berättelse som är lika fängslande som den är gripande. Boken tar oss med på en resa till en annan tid och plats och ger oss en insikt i människors liv och relationer på en gård där tradition och förändring möts.

Smart och enkel matlagning kräver rätt verktyg för jobbet. Istället för att köpa allt på dag ett kan du sakta bygga upp ett lager av köksredskap som kommer att göra ditt liv mycket enklare.

Att ha de viktigaste köksredskapen i ditt skåp kommer att göra ditt liv så mycket enklare. Även om köksvärlden kommer ut med snygga, trendiga och spännande köksprylar hela tiden, betyder det inte att du behöver köpa varenda en för att kunna laga bra. Faktum är att de mest grundläggande verktygen är allt du behöver för att börja laga läckra måltider.

För att hjälpa dig veta exakt vilka verktyg du ska börja med skapade Kitchenstore en lista med de nödvändigaste köksredskapen för dig. Med dessa verktyg kommer du att kunna laga nästan vad som helst! 

  1. KNIVAR

Om du lagar mat kommer du att använda en kniv. Om du bara har pengar och plats för en kniv, skaffa en kockkniv. Du kommer att använda den här kniven till 90 % av din matlagning, så köp en fin och ta hand om den. Men vi rekommenderar starkt att du också skaffar en tandad kniv och en skalkniv eftersom de tjänar olika syften – med tandade knivar kan du enkelt skära igenom tomater och bröd, och skalknivar är perfekta för mindre, mer känsliga jobb. 

  1. MÄTSKEDAR

Även om du gillar att måtta ingredienser med ögonen, är det praktiskt att ha en uppsättning mätskedar de gånger du behöver exakta mätningar. Men de fungerar också som miniskedar för att ösa upp kryddor och torkade örter!

  1. RIVJÄRN

När du skaffar de nödvändigaste köksverktygen ska du säkerställa att du har ett bra, vasst rivjärn för att ta bort skalen på grönsaker, strimla ost eller göra grönsaksband.

  1. VISP

Även om gafflar och ätpinnar kan vara praktiska, är en visp snabbare och effektivare för att emulgera ingredienser som vinäger och oljor. Om du ofta gör vinägretter och marinader för att krydda sallader, så en visp är väldigt praktisk!