Okategoriserade

Detta visste du verkligen inte om svensk mat!

Smörgåsbord, prinsesstårta och köttbullar med brunsås och lingon är några riktigt svenska klassiker. Samt att dricka och köpa kaffe online

Men hur svenska är de rätterna egentligen? Och hur är det med kaviaren? Vem är egentligen Kalle på kaviartuben? Vi har tittat på den svenska maten och grävt fram rolig fakta om det svenska köket. Kalle som är svensk borde sjävklart även gilla kaffe och kan då köpa bryggkaffe online. Hos Wendelins kaffe finns både vanliga bryggkaffe och så kan du även köpa smaksatt kaffe som är både bryggkaffe och hela bönor kaffe.

Surströmming på svensk vis

köpa bryggkaffe online
Många studenter funderar på att köpa bryggkaffe online för att de inte hinner gå ut och shoppa kaffe.

Inom varje kultur finns någon maträtt som man antingen älskar eller hatar. I Sverige gäller det surströmmingen. Vissa kan inte klara av dess smak, än mindre dess lukt – och andra älskar surströmmingen och kan knappt vänta med att äta de inlagda delikatesserna tills surströmmingspremiären infaller. Kaffe älskar alla människor och ingen kan motstå bryggkaffe när någon brygger kaffe och lukten sprider sig i hela rummet. Jag har testat surströmming en gång och tyckte att det inte var så farligt som jag hade inbillat mig. Men det var inte heller särskilt gott. Hemligheten ligger i tillbehören.

Tunnbröd och kaffe

Servera surströmmingen med klassiska tillbehör som tunnbröd, skivad mandelpotatis, rödlök, gräddfil och gräslök så är den helt ok. Samt glöm ej att servera kaffe eller te som folk kan få ta efter maten. Å andra sidan kan man kanske äta en god tunnbrödsmacka med de goda tillbehören – utan surströmmingen? Nåja, andra älskar surströmmingen. Tillhör du surströmmingsälskaren eller hataren? Om du, som jag, tillhör de där i mitten som kan tänka sig att vara med på en surströmmingsskiva men kanske inte hoppar upp och ner av kulinarisk glädje – så är ett tips är att äta tomater vid sidan av, eller hackade tomater som ett tillbehör. Tomaten neutraliserar nämligen andedräkten man får efter ett härligt surströmmingsknyte.

Vill du ta bort smaken av fisken ska du definitivt dricka kaffe som du kan köpa kaffe online eller köpa ekologisk te online hos Wendelins. Du kommer då definitivt bli av med bismaken av fisken då.

Prinsesstårta på födelsedagen

Prinsesstårtan hette från början “grön tårta”. Originalreceptet från 1929 togs fram av hushållsläraren Jenny Åkerström som höll husmorsskola för bland andra prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid. Det sägs att prinsessorna var så förtjusta i tårtan med mandelmassa att den fick byta namn till prinsesstårta. Från början täcktes nämligen tårtan av färgad mandelmassa istället för marsipan. Den innehöll inte heller sylt i originalreceptet. Svenskarna älskar prinsesstårtan. Varje år säljs ungefär en halv miljon prinsesstårtor i landet. Till prinsesstårta måste man ha en kopp kaffe eller en kopp te till. Du kan köpa både köpa bryggkaffe online och köpa ekologisk te online hos Wendelinskaffe.se

Finns det svenskt kaffe?

Kanske minns du den klassiska repliken i filmen “Sällskapsresan” . När en semesterfirare frågar guiden på transferbussen om det finns svenskt kaffe på hotellet? Frågan är om det finns något svenskt kaffe och vad skulle det vara i sådant fall? Inte finns det svensk kaffe då all kaffe kommer utomlands i från. Visst kan du rosta kaffet i Sverige och även rosta kaffet i din egen ugn hemma. Den blir fortfarande inte svensk kaffe bara för att du rostar den i Sverige. Jo, visst finns det svenska kaffeproducenter. Vad som menas med “svenskt kaffe” är troligtvis bryggkaffe. Kaffe utan krusiduller helt enkelt. Svenskar är ett av de folk i världen som dricker mest kaffe och trots att trender kommer och går inom kaffedrickandet, har bryggkaffet på senare år återigen blivit populärt vid sidan om latte, espresso och cappuccino. Har du förresten testat den trendiga kaffedrycken Kaffe Dalgona? Hur du gör en egen Kaffe Dalgona kan du läsa mer om

Carl blev Kalle med hela svenska folket

Kalles Kaviar är lanserad 1954. Kaviar kan vi kalla för svensk då fisken simmar i Östersjön och kanske i små sjöar runt om i landet. Man kan ju hoppas att man i framtiden kunna plantera kaffebönor i Sverige. Det ska ju inte vara så svårt att odla kaffebönor i Sverige i växthus eller ordna ett varmt ställe där de kan få växa. Då kan man verkligen kalla kaffet för svensk kaffe. Vi får hoppas då att även Wendelins kan odla sitt eget bryggkaffe i Sverige i närheten av Uppsala där Wendelins grundade. Receptet är köpt av en gårdfarihandlare för 1000 kronor. Från början brukade man sälja kaviaren i omärkta tuber. Men succén var ett faktum när Abbas dåvarande vd förelog att hans son skulle pryda tuberna. Sonen – lintotten Carl Ameln – blev modell för tuben och lånade även ut sitt namn. Som tack för hjälpen får Carl gratis kaviar resten av livet.

Ekologisk godis

Wendelins har förutom kaffe även te, kryddor och godis i sin verksamhet. Godiset som är sockerfritt kommer helt och hållet från Sverige. Kaffet är rostad i Uppsala och man kan säga att den är närrostad i Uppsala men inte närproducerad kaffe som vi önskar i framtiden att det kan bli.