Romaner

Godset en bok av Isaac Bashevis Singer

Isaac Bashevis Singers roman “Godset” är en djupt gripande berättelse om en familj som kämpar med sina egna demoner och relationer, samtidigt som de navigerar sig genom det polska judiska samhället på tidigt 1900-tal.

Godset en bok av Isaac Bashevis Singer
Godset en bok av Isaac Bashevis Singer

Romanen skildrar en mängd olika teman inklusive kärlek, tro, förlust och förlåtelse.

Huvudpersonen i berättelsen är Berenice, en ung kvinna som växer upp på en stor egendom i Polen tillsammans med sin farbror Shlomo och hennes bror Hertz. Trots att de är en familj, är relationerna mellan dem långtifrån perfekta. Shlomo är en sträng och auktoritär man som ofta behandlar Berenice och Hertz med hårdhet och förakt. Hertz å sin sida är en besatt vetenskapsman som till stor del struntar i sin familj och sina rötter. Berenice är den enda som försöker upprätthålla banden mellan dem och som kämpar för att förstå sin plats i världen.

Romanen utforskar också temat av det förflutna, och hur det påverkar människans nuvarande och framtid. Berenice är hemsökt av minnen från sin barndom och de tragiska händelser som ägde rum på godset. Hon känner sig fast i det förflutna och försöker hitta en väg framåt, samtidigt som hon tampas med skuldkänslor och en känsla av förlust.

En annan viktig del av berättelsen är religionen och troens roll i människors liv. Godset är fyllt med bibliska referenser och judiska traditioner, och Singer utforskar hur dessa influenser formar karaktärernas handlingar och övertygelser. Berenice söker tröst och svar i sin tro på Gud, medan Shlomo står inför sin egen konflikt mellan tron på traditionen och moderniteten.

“Godset” är en gripande och tankeväckande roman som fångar läsarens uppmärksamhet från första sidan. Genom sin rika språkliga stil och djupa karaktärsutveckling lyckas Singer skapa en berättelse som inte bara underhåller utan också får läsaren att reflektera över livets stora frågor. Med sin skildring av familjerelationer, tro och försoning är “Godset” en roman som kommer att stanna med läsaren långt efter att sista sidan är läst.

Genomarbetade fisk- och skaldjursrätter finns här något som alla kan njuta av. Fiskbilen Ishavet har något som passar för alla.

Om du aldrig har lagat fisk tidigare är det nu det perfekta tillfället att börja. De här recepten är alla mycket lätta att följa och du kommer att känna dig som ett proffs på nolltid. Så vad väntar du på? Börja laga mat!