Okategoriserade

Starta ett eget bokförlag

Hur gör man för att starta eget bokförlag för att ge sin egen bok och andras?

Du behöver tänka på inriktning inte alls för smal eller för bred. Tex mat böcker eller bara egna böcker trots att du skriver olika tema. Tex jag vill ge ut en bok om mina f.d delägare som jag kallar för aporna.

Utgivningsform dvs digital, ljusböcker eller fysiska böcker.

Du behöver ett bra företagsnamn tex bara ditt namn samt namnet ska också tala om att det är ett bokförlag. Namnet förlag ska finnas med. Om du kallar den för fantasi förlag då vet folk exakt vad det är för utgivning.

Logga du ska ha en logga som också talar om vad det handlar om.

Vad gör ditt förlag unikt och vad sticker ut för att konkurrensen är många och det startar nya varje år. Du ska ha unik ämne som alla inte ger ut. Du behöver hemsida, Facebook och instagram så att du kan synas via sociala medier. Bokmässan i Göteborg är också ett mycket bra sätt att synas. När du startar ditt företag så ska du också välja företagsform. Enskild firma är bra om du är helt ensam.

Trycker, Distribution och lagerhållning

Print on demand dvs de trycks när någon beställer. Här slipper du lager och bara trycks när någon vill köpa. Du kan välja Public som distributör för de har både fysisk och print on demand. Du kan lagerföra hos Public eller hemma. Du kan också ha lagersystem då kan du själv inte bestämma antalet för då är det de som bestämmer hur många som ska finnas på deras lager.

Kostnad

Tänk på att det kostar mycket i början för försäkring, hemsida, datorer, lokal och allt annat kostar. Kanske behöver du även ett kontor eller så jobbar du hemma.

Bokföring

Du kan lämna över till revisor eller så gör du själv för att spara in på kostnaderna.